🚛 Gratis verzending in Nederland

Krin Rinsema

Meer niet dan wel

Krin Rinsema (1947) weet aansprekende, tedere beelden te scheppen. Ze tovert op grote en kleine formaten ‘brozen en breekbaren’ tevoorschijn, die zeggingskracht hebben en compassie opwekken. Dat lukte haar met de etsnaald zo goed, dat ze met haar grafiek meerdere prijzen won. In 2015 sleepte ze met een record aantal stemmen de publieksprijs bij de verkiezing van de landelijke BAS Grafiekprijs in de wacht.

Het oordeel van de jury was lovend: ‘Het werk van Krin Rinsema is heel herkenbaar en toch verrast het keer op keer. Het is een intens, poëtisch werk wat krachtig en tegelijkertijd vertederend is.’ Dat betrof toen haar winnende ets, maar is evenzeer van toepassing op haar werk met gemengde technieken. Het zijn miniaturen vol leegte, maar met veel lading.

Ruimte is een centraal gegeven in het werk van de kunstenaar. Ze schetst plekken, maar alleen in grote lijnen. En de mensen die ze aanreikt, lijken zelf ver weg te zijn met hun gedachten. Veel is er niet meer of nooit geweest. Er is meer niet dan wel. De kijker die zich in al die ruimte naar poëtische verten laat meevoeren kan er van alles in kwijt: van gevoelens van ooit tot herinneringen aan toen.

Kleur was lang niet of nauwelijks in Rinsema’s werk te vinden en een afbakening van alle eindeloosheid evenmin. Maar in beide komt stap voor stap verandering. Vooral in haar schilderijen breken zachte tinten door en krijgt het omliggende landschap steeds meer kleur en vorm: het strand, de zee, de weidsheid. Maar ruimte blijft er onverminderd, voor flarden van vroeger, voor gevoelens van een kind, voor bijna vergeten sentimenten, voor de hang naar het onbekende.

Neem voor informatie over schilderijen van Krin contact met ons op.

Updating…
  • Geen producten in de winkelwagen.