🚛 Gratis verzending in Nederland

Mira den Hartog

Geboren in Warnsveld (1977)
Opleiding: Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), autonome kunsten (1996 – 2000)
Wonend en werkend in Utrecht

Winnaar BAS Grafiekprijs 2014 (juryprijs)

Tijdens mijn studie aan de HKU ben ik na wat omzwervingen in aanraking gekomen met grafiek. Een ambacht dat je dwingt de techniek, (materiaal)kennis en vaardigheid in de vingers te krijgen alvorens je de verbeelding kan laten spreken. Een klassieke benadering van de kunst, waar ik me thuis bij voelde en voel. Vanaf dat moment ben ik me gaan bekwamen in de droge naald techniek en ben daarmee met lof afgestudeerd.

Gaandeweg ben ik de droge naald techniek gaan combineren met het etsen in twee kleurendruk. Met steeds de droge naald als uitgangspunt, meestal een vrouwelijk naakt, en de ets techniek om haar ‘leefwereld’ te creëren. Daarbij laat ik soms de etsplaat zo diep zuren dat er bij het afdrukken reliëf in het papier ontstaat.

Mijn prenten vertegenwoordigen ogenschijnlijk het verleden in de techniek, beeldtaal en onderwerp. Het heden is aanwezig in het feit dat ik mijzelf als voorbeeld gebruik. Een ingebeelde versie van mij, een alter ego zo je wilt. Een interpretatie van mijn evenbeeld, uit het hoofd getekend, ontdaan van een gekozen of verworven identiteit zoals kleding en bezittingen. Alleen en in een omgeving van associatief gekozen voorwerpen en vormen.

Deze prenten zijn een uiting van een zoektocht naar hoe de binnenwereld – het al dan niet reële zelfbeeld, de ongecensureerde gedachtewereld – zich verhoudt tot de buitenwereld en andersom. Het individu ten opzichte van de groep en andersom. Het ‘jezelf zijn’ ten opzichte van de behoefte aan acceptatie. De een ten opzichte van de ander.

Exposities

  • Realismebeurs 2006 en 2015
  • Kunstmaand Ameland 2015
  • Kunstmarkt Utrecht 2014
  • Museum De Buitenplaats 2007
  • Singer Laren – Grafiek Nu 2003
  • KunstRAI 2002
Updating…
  • Geen producten in de winkelwagen.